Křemenáč osikový je na slovensku nebo na moravě nazývan také jako Kozák. Mezi další lidové názvy patří třeba: janek, červen?č, osik?ř, vosičník nebo křemenice.
Sušené plátky těchto hřibů se používají hlavně do polévek, omáček, gulášů, do minutkové kuchyně, pod dušené maso a zeleninu, do rizot aj.
Před použitím se doporučuje nejdříve houby namočit na 2 hodiny do vody nebo mléka ( na 10 g sušených hub asi 100 ml tekutiny).
Nabobtnané houby necháme okapat a dále upravujeme jako čerstvé.
Suš. houby by měly vždy projít varem.
10 g suš.hub vydá asi za 100-140 g čerstvých.
Velkou výhodou oproti např. čerstvým nebo sterilovaným houbám je, že jsou stále po ruce, nezabírají místo, neplatíte zbytečné nálevy, konzervy a přepravní sklo.
Cena bez DPH: |
52,68 Kč |
Cena včetně DPH: |
59,00 Kč |